Inspiration til indretning hos børnefamilier

Indretning i børnefamilien handler om at skabe plads til hele familien, skabe plads til at alle kan være dem de er, til at udvikle sig både sammen og hver for sig.

Familien er en levende organisme som hele tiden udvikler sig, så der er desværre ikke tale om et quick-fix: hvis I bare indretter her sådan her, så behøver i aldrig mere at tænke på det.

Men det behøver ikke at være svært eller skulle gøres helt forfra hver gang, men I må regne med at der skal ændres og justeres gennem tiden: noget som er super vigtigt nu er måske ligegyldigt om 1 år og omvendt.

Når man skal indrette et børneværelse er rammerne ofte lidt mere vidde for, hvad de fleste vil føre ud i livet. Det er på børneværelset, mange skruer op for farverne og de legesyge elementer får plads. Men det kan også ende med at være holdeplads for en frygtelig masse legetøj, der måske aldrig bliver sorteret i og som får lov at leve sit eget rodede liv.

Men her er et par ting som det er godt at tænke på hver gang du laver børneværelser, som vil gøre dem tiltrækkende for børnene at bruge dem, at være der og måske endda bedre til at holde orden:

Opbevaring

Hvis du skal prioritere én ting på dit barns værelse, så er en masse og god opbevaring et godt træk. Børneværelser ender nemt med at ligne månekratere og det skal der være plads til. Men det vigtigste er, at hver en ting har sin plads, så det er nemt at få ryddet op og sorteret legetøjet.

617513d8cda9f223d852f0323a8f4302.jpg

Når hver ting har sin egen plads, bliver det meget lettere at finde - og at rydde op.

Men ikke alt egner sig til kasser og nogle ting er sværere end andre at opbevare f.eks. sværd og nerf guns, biler og perler

Sværd er lettest at sætte i en ’spand’ – ikke nødvendigvis en køkkenspand, men en krukke, beholder, paraplystativ lignende sag – så længe de er lange og smalle så går det fint. Bliver det mere rollespilsagtigt må der et ophæng på væggen til. Der kan man bruge redskabsskinne eller beslag til haveredskaber fra byggemarked eller hvis man selv er handy, kan man lave en knagerække med mindre afstand mellem hver knage så sværdene kan hænge på skæftet.

Nerf Guns er nok kommet for at blive – ja jeg hader dem også, men må sande at mine børn elsker dem. De fylder og ligger og roder i et hjørne – hvis ikke du vælger at hænge dem op – der er den avancerede metode som en værktøjstavle, hvor de hænger nydeligt på hver sin plads med en aftegning omkring eller den lidt mere simple hvor de hænger på kroge på en køkkenstang fra IKEA. Den første er meget flot, men sværere at lave og sværere at rydde op med, da hver pistol skal hænge et bestemt sted – den anden hænger man dem bare op.

Biler kan man have rigtig rigtig mange af – de kan ligge i en kasse, men det kan blive svært at finde yndlings bilen.
Så man kan evt lave nogle hylder til de biler man er gladest for – her er to forslag:

Hvis du har metalbiler kan du sætte knivholdere eller lign magnet skinner på væggen og sætte bilerne fast der

Hvis du har plastbiler kan du sætte galleri-hylder op – er er smalle og har en kant på ydersiden så tingene ikke falder ned.

Perler – eller andre kreating, som I helst vil have bliver brugt sammen jer, altså i stuen eller køkkenet kan samles i en mobil opbevaringsløsning nemlig rullevognen. Ikeas Råskog er god til dette formål med sine tre ’kurve’. Så kan alle tingen komme nemt frem og tilbage og man kan rydde op der hvor man sidder – alstå så man ikke skal slæbe det hele ind på værelset for derefter at lægge det på plads – så strander det højst sandsynligt på bordet eller toppen af kommoden.

Flere rum i rummet

– altså at værelset kan andet end at sove og opbevare. Hvad kan dit barn lide at lave? – er de til krea-ting som tegning og perler og bygge? Eller de til biler og togbaner? Eller noget helt andet, så skab fysisk plads til det.

Et tegnebord hvor tusser, sakse og lim hænger på væggen ovenfor så det er let tilgængeligt
Et stort gulvtæppe med mønster der kan agere bane for biler og toge – det behøver ikke at være et børnetæppe, et mønstret voksentæppe er også skønt. 
En ribbe på væggen og en folde-ud skummadras til kolbøtter
Et spejl og lys og knager til klæde udtøjet
En sengehimmel så der kan laves hule

Disse vil naturligvis ændre sig som børnene vokser

 

Mobile løsninger

- fordi børn ikke altid leger på værelset og ikke leger det samme sted hele tiden, og fordi de udvikler sig og behovene ændrer sig hele tiden er det en god idé at tænke i mobile løsninger.

Det kan være at kassen med togbanen skal være på hjul, så hele kassen kan komme ind i stuen – og tilbage igen når man er færdig med at lege med togbanen.

Det kan også være en god idé at have nogle kasser eller kurve i stuen/køkkenet som I kan samle det legetøj som er havnet i stuen og køkkenet sammen i og bære det tilbage til værelset. De er også nemme a rydde op i om aftenen: når børnene er lagt og I gerne vil have lidt voksen tid, men ikke gider at sidde og se på lego klodser, dukker og andet pang-farvet legetøj, så saml det hurtigt sammen i en kurv så kan det fint stå der til i morgen, hvor børnene så vælter det ud på gulvet igen eller tager det ind på værelset.

En anden mobil løsning er Play & go tæpper tror jeg de hedder – men det er et rundt tæppe med en løbegang hele vejen rundt, som du kan sprede ud på gulvet og lægge legetøjet på. Når børnene er færdige løfter du bare op i snoren og tæppet lukker sig om legetøjet og kan bæres væk i et snuptag – det er særligt godt til lego! 

play and go.jpg

I kan også vælge at lave en del af stuen til børnenes legeværelse – bare tænk på at placere det der hvor børnene har bedst udsyn til jer forældre ellers kommer de aldrig til at sidde lige præcis der.

 Her kan i sætte nogle kasser, reoler, lave skabe, kurve eller lign op til opbevaring af børnenes ting – det behøver ikke at ligne et hjørne af børnehaven i kobolt blåt og rød, men kan sagtens indrettes som en voksenstue, hvor børnene tingene nemt kan gemmes væk når de sover og stuen igen er jeres.

 Tænk på at det skal være nemt – i gider ikke at bruge halve timer på at rydde stuen for at sidde sammen 1 time inden i triller i seng. Og tænk på at det skal være sådan at I synes det er pænt.

Selve oprydningen

Når børnene nu har fået de her lækre værelser og I har fået jeres stue igen, så skal det jo vedligeholdes – altså der skal ryddes op. Ingen synes det er sjovt at rydde op og det skal i hvert fald ikke tage for lang tid.

 Vi bruger et par enkelte tricks herhjemme:

7 min udfordringen:
hvem kan samle mest legetøj rundt i huset og få det ind på værelset og på plads på 7 min? – gerne til sat høj musik og alle familiemedlemmer på en gang.

Eller kæde-oprydning:
Vi går i en kæde gennem stuen, som vi skulle gennemsøge området – o alle skal samle alt det op der ikke hører til i stuen. Så fordeler vi byttet og lægger det ind på vores respektive værelser.

 Et par gange om året gennemgår vi de større kasser med legetøj og sortere det der er gået i stykker, det skal videre til genbrug (loppemarked, Red Barnet eller lign – det kan være motiverende for ungerne at glæde andre børn, de vil gerne have en grund til at de skal gå af med noget og ’du leger jo ikke med det mere’ er ikke altid grund nok) og det som skal gemmes.

Hvis børnene ikke er så store kan det være svært for børnene at lave sorteringen, men da kan man med fordel tage noget af legetøjet og lægge det i kælderen i et par måneder for at finde det frem igen. Så er det næsten som at få nyt – og gensynsglæden er som regel stor.

Vi gør det gerne i juleferien, så bliver der nemlig også plads til alle de nye julegaver.

Derudover skal det selvfølgelig være hyggeligt, flot, smagfuldt og lækkert – er der er masser af idéer til tapet, vægfarver og anden dekoration at hente derude.

God fornøjelse,

K.

Et helt nyt hjem i den samme lejlighed - på 2 1/2 uge

En familie på 4 havde i forsommeren en kæmpe vandskade i deres villalejlighed i Brønshøj, som gjorde at de måtte genhuses mens køkken og bad og store dele af kælderen måtte renoveres - heldigvis var de forsikret.

Men hvad man ikke er kan forsikre sig ud af, er bla hvor hårdt det er at leve i en kuffert i 3 måneder med 2 små børn på 4 forskellige adresser. Så da familien endelig kunne se en ende på renoveringen og skulle til at rykke tilbage til deres elskede villalejlighed var kræfterne brugt op - da deres hus så sådan her ud, ringede de til mig.

IMG_0699.jpg

Alle rum var kaos og i øvrigt ville de gerne bytte om på funktionen i alle rum, så stue skulle blive til børneværelse, kælder til tv-lounge, soveværelse til walk-in, og børneværelse til soveværelse osv.
Nogle møbler skulle skiftes ud, lamper, tæpper, planter, puder, reoler, sengetæpper, flere lamper, skabe og alt muligt andet skulle skaffes.

Det havde jeg 2 1/5 uge til…
Der blev knoklet og bygget og slæbt og det lykkedes faktisk at få skabt et rigtig hyggeligt hjem til den lille familie.

Her er lidt før og efter billeder:

Resten af billederne kan du se under mine projekter

De smukke efterbilleder er alle taget af vidunderlige Cecilie Bach

Når drømme bliver til virkelighed...

I Februar var jeg i Stockholm og præsentere mit design forslag til den columbiansk-amerikanske familie, som savnede varme og farver i deres nybyggede lejlighed i Stockholm. Du kan se mit oplæg HER. Siden har vi mail, skypet, snakket og facetimet og fået alle detaljer på plads.

Og i slutningen af juni tog jeg så derop igen, for at flytte ind i deres lejlighed i 6 dage, mens de tog på landet.

Der så sådan her ud da jeg ankom:

...Jeg rykkede ind med 52 papkasser, 3 tæpper, søm & skruer, 25 billedrammer, et ubestemt antal lamper og puder og dimser og dutter og potteplanter mm. Sammen med fantastiske Mats Hedgårdh og Andreas Franzén fik vi på 5 dage bygget skabe, borde, sengegavl og reoler, malet i 6 forskellige farver og skabt et nyt, varmt og farverigt hjem til den columbiansk/amerikanske familie der bor i lejligheden. 

Det kan virke ret kaotisk under vejs...så gælder det om at holde tungen lige i munden


Jeg er selv virkelig stolt og glad for hvordan det er blevet, så jeg MÅ bare dele nogle billeder - helt uredigerede...

En columbiansk-amerikansk familie i Stockholm...

Jeg er netop vendt hjem fra en tur til Stockholm, hvor jeg var oppe og præsentere mit forslag til en ny indretning af en columbiansk-amerikansk families lejlighed. Det har ikke været nogen let opgave....


De bor en et nyt byggeri på ca 120 kvm fordelt på køkken-alrum, stue, 3 værelser og en lang gang med entré. Lejligheden er som de fleste nybyggerier - meget firkantet, meget forudsigelig og ret kedelig...

Familien savnede i sær varmen og farverne fra Columbia, overraskelser og sjove detaljer. Jeg er jo selv ret glad for farver, så umiddelbart var det ikke noget problem - men da de fortale mig at deres yndlingsfarver var RØD, GUL og ORANGE blev jeg nok lidt stille...

MEN jeg elsker jo en udfordring, så JA TAK - det finder jeg da bare ud af!

Så nu 4 uger efter vores første møde, efter at have læst hvad der føles som en million spanske og sydamerikanske boligblogs og blade, lavet diverse skitser og fundet på masser af umulige idéer, har jeg præsenteret dem for det, som jeg synes kan blive et både sjovt og hyggeligt, lækkert og personligt hjem for en columbiansk-amerikansk familie i Stockholm.

Nu skal vi bare aftale et tidspunkt, hvor jeg kommer tilbage til Stockholm og forvandler deres lejlighed mens de holder ferie og kysser deres børn og hinanden istedet for at skændes om hvordan man samler et Ikea-skab. 

DEJLIGE STOCKHOLM

Jeg har lige nu med de ømmeste fødder....

FullSizeRender.jpg

...fordi jeg i dag har travet Stockholm rundt. Jeg har været her på et lynvisit fordi jeg har fået en fantastisk opgave her i byen: Jeg skal bringe Columbia til Stockholm. - men det kommer der mere om i et andet opslag.

Jeg har altid haft et crush på Sverige og i sær Stockholm - det er noget med deres ordentlighed som kommer til udtryk som gennemført elegance, deres flirt med det franske tilbage til Gustaviansk tid og så selvfølgelig det vidunderlige sprog.
- og så kan de noget helt andet end danskerne når det kommer til design - jeg elsker at der er mere swung, mere guld, mere cary print, mere art deco, mere elegance og mindre 'New Nordic'. 
Jeg bliver så imponeret når jeg går rundt i gaderne i Stockholm - alle kvinderne ser ud til at de er på vej til fest - dybt røde læber og høje sko, alle restauranter har gjort sig virkelig umage med at skabe stemning og stil, butikkerne er lækre og en oplevelse at gå ind i og hotellerne har man aldrig lyst til at forlade.

Denne gang boede jeg på Hotel Story ved Östermalms Torg, men næste gange vil jeg gerne bo her:

 

Det får alle de danske Scandic hoteller til at blegne - ja, det er faktisk et Scandic Hotel, HAYMARKET ligger på Hötorget og har har lige taget designhotellet til et et helt nyt niveau...

Source: about:blank